За 10-а година Панагюрище ще бъде домакин на Международния фестивал по фойерверки, съобщиха за БТА от община Панагюрище. Фестивалът ще продължи три дни – 9-и, 10-и и 11 юни, а държавите участнички тази година ще бъдат Андора, Германия и Италия. 
Зрителите ще се насладят на концертна програма във всяка една от вечерите на Международния фестивал, а красотата в небето над Панагюрище ще може да се види след всеки концерт. 
Жури ще оценява фойерверките, а регламентът за всички участници е еднакъв. В началото всеки един от състезателните отбори ще представи двуминутно свободно шоу, което няма да има музикален съпровод и оценки. След това отборите имат от три до седем минути, в които да представят своята състезателна част от програмата. 
За държавите участнички са подсигурени еднакви по вид ефекти и материали. Големината на пиробомбите е идентична за трите отбора, а броят на фойерверките е равен. При изпълненията на състезателите от особено значение при тези условия ще бъде талантът и умението да се представи изкуството на фойерверките под музикален съпровод.
Организатори на събитието са община Панагюрище и „Огнена хризантема“ ЕООД. От фирмата предоставят и фойерверките на състезателите. Те също ще се включат във всяка една от вечерите на фестивала с подгряваща заря в началото, която няма да бъде част от състезателната част.