В област Ямбол до момента са образувани 236 избирателни секции за парламентарния вот на 2 април. В 156 от тях ще се гласува с машини. Започна разпределението на бюлетините и изборните книжа, съобщи на брифинг секретарят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.
Образувани са две секции в болници в Ямбол – в държавната „Св. Пантелеймон“ и в частната „Св. Йоан Рилски“. Мобилните урни за избиратели с трайни увреждания в областта ще са шест – 3 в община Тунджа, 2 в община Ямбол и една в крайграничната община Болярово.
Секция вероятно ще има и в следствения арест в Елхово, за която са необходими поне десет заявления от задържани. Изчаква се последният срок утре за секциите в лечебни заведения и арести, уточни секретарят на РИК – Ямбол. 
Масово се извършват смени на членове на секционни комисии, посочи Кавалджиева. „Смените започнаха още от деня след назначаването на секционните комисии. Очакваме да има такива включително до изборния ден. Най-вече смени правят новите партии, които не разполагат с членове“, коментира тя.
Днес е последният ден, в който се провеждат обученията на комисии в петте общини на област Ямбол, които започнаха на 27 март. Въпросите са свързани предимно с видеонаблюдението на изборния процес, посочи още секретарят на РИК.
„Интересуват се главно от кой момент започва и свършва записът. Записът започва след края на гласуването, от момента на попълване на черновата на протокола, завършва с полагането на последния подпис в него. Идеята е да се заснеме процесът на преброяване, а не членовете на комисията“, допълни тя.
За четирите депутатски места в 31-ви МИР Ямбол ще се борят 107 души.  Броят им е по-малко от изборите през октомври миналата година, когато бяха 131. Най-младият кандидат е на 24, а най-възрастният – на 75 години. В предизборната надпревара участват 82-ма мъже и 25 жени.
По предварителни списъци избирателите са 106 864, окончателният им брой ще стане ясен в изборния ден.