Общинският съвет в Монтана прие наредба за реда, престоя и паркирането на пътни превозни средства в града и създаде общинско предприятие „Градска мобилност“, което да следи за спазването на наредбата.
Кметът на Монтана Златко Живков заяви пред съветниците, че е крайно време в Монтана да се сложи ред в паркирането и съобщи, че проучване е установило, че 82 процента от хората в Монтана искат това. Колите в Монтана са шест пъти повече, отколкото преди 10 години и целта на наредбата е да дисциплинира водачите, уточни кметът.
В сините зони в Монтана, които действат от няколко години, един час престой ще струва 2 лева. В тях ще могат да паркират автомобили до 3,5 тона и автобуси до 12 места. В сините зони ще има места за безплатно паркиране на хора с увреждания, ще може да се осигури индивидуално паркомясто срещу 200 лева месечно.
Неправилно паркиралите автомобили ще плащат глоба от 50 до 100 лева. На нарушителите ще бъдат поставяни скоби, а премахването им ще струва 36 лева. За повреждане на скоба ще се плаща глоба от 300 лева. В Монтана ще има и наказателен паркинг, а за вземане на колата от него собственикът й ще трябва да плаща глоба от 100 лева, плюс 2 лева за всеки час престой.
За улесняване на паркирането в Монтана ще бъде активирана система за SMS-паркиране. В сините зони ще има и автомати за заплащане, които издават стикери за паркиране, ще има и присъствие на общински служители, които издават талони. Очаква се новата система за паркиране да влезе в сила през май или юни.