Присъединяването към НАТО е основен гарант за сигурността и просперитета на българските граждани. Това посочват от Министерството на външните работи (МВнР) в своята официална страница в "Туитър". България отбелязва днес 19 години като страна член на Алианса.
"Повече от всякога сме по-силни заедно в отговор на предизвикателствата пред евроатлантическата сигурност и в непоклатимата ни подкрепа за Украйна", допълват от МВнР.
На 29 март 2004 г. във Вашингтон България депозира документите си по присъединяването към Северноатлантическия договор и с това става част от политическия и военен съюз НАТО, Организацията на Северноатлантическия договор, припомня БТА. Преди депозирането на документите във Вашингтон, на 18 март 2004 г., Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор, а на 2 април в главната квартира на НАТО в Брюксел е официалната церемония по отбелязването на присъединяването на новоприетите седем страни към алианса. Освен България, още шест страни от Източна Европа стават пълноправни членове на НАТО - Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния.