От всяко продадено яйце „Борак“ ще се заделя по една стотинка за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Това обявиха в националния пресклуб на БТА представителите на „Български обединени птицевъди“ и на фондация „Искам бебе“. Двете организации подписаха меморандум за сътрудничество и започват кампания „Борак – герои за живот“. За една година, по първоначални данни, ще успеем да съберем и да дарим на фондация „Искам бебе“ 108 хил. лв., които ще се съберат от тази заделена една стотинка, каза Даниел Божанков, управител на "Български обединени птицевъди" – обединение, в което участват шест птицевъди.
В магазините „Метро“ ще се продават кутиите с яйца – по шест и по десет, като на кутията е изписано името на дарителската кампания „Борак“, допълни Божанков.
През последните 10 години броят на хората с репродуктивни проблеми е нараснал двойно и те вече са над 260 хиляди, каза Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. Причината е по-късното раждане, основно в големите градове, където жените раждат първото си дете след 30,6-годишната си възраст, добави Янева. 
В репродуктивната медицина има изключително скъпи консумативи, които невероятно много оскъпяват процеса, заради което много семейства не могат да достигнат до услугите ни, каза д-р Явор Малинов, специалист по репродуктивна медицина. С помощта на „Искам бебе“ стотици семейства вече имат деца, допълни той. 
В кампанията ще се включи и Автомобилна федерация в България, каза председателят на федерацията Калоян Станчев. Имаме голяма аудитория, имаме и над 1000 действащи спортисти, чрез които ще популяризираме каузата, допълни Станчев.
Проблем пред птицевъдите е изключително дългата верига на доставка на яйцата, тъй като те преминават през различни доставчици и складове, каза Весела Василева от кампанията „Борак“. По думите ѝ при достигане в магазините яйцата вече са престояли около седмица в складове. Една от нашата цел е да се скъси максимално пътят на доставка на яйцето - от фермата в магазина, тъй като първите дни след снасянето яйцето е най-полезно. Целта ни е до втория ден след снасянето яйцето да е достигнало до трапезата, добави Василева.