Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод зачестилите сигнали за поставени взривни устройства в училища в страната.
Това са хибридни атаки без реална заплаха, заяви държавният глава.
По думите му, докато не бъде установен източникът на тези заплахи, няма как да се каже с категоричност откъде идват и кой ги извършва.
Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, добави президентът.
Радев изрази надежда, че органите на реда ще вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес в неделя.
БТА припомня, че през последните три дни десетки училища в страната получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. До момента в нито едно от учебните заведения не е открита бомба. 
Водещата версия за имейлите със заплахи е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия, каза пред журналисти в Малко Търново вчера служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Относно предстоящия парламентарен вот вътрешният министър каза, че изборният процес ще се прекъсне само, ако има реална опасност от подобна заплаха. 
Днес на брифинг в Министерския съвет Демерджиев обясни, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като тя ще продължи до приключване на изборния процес. Ще бъде направена физическа проверка на всяка една изборна секция още в събота и ще поемем секциите под охрана, така че не е възможно да се прекъсне изборният процес, отбеляза Демерджиев.