До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди. Това каза днес във Варна Росен Драганов, държавен експерт към отдел "Програмиране" в Министерството на иновациите и растежа. Той взе участие в информационен ден за представяне на процедурата за изграждане на нови възобновяеми енергийни източници по Плана за възстановяване и устойчивост. Домакин на събитието бе областният управител на Варна Марио Смърков.
Процедурата е насочена само към фирми, регистрирани по търговския закон, посочи Драганов. По думите му фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и тези от сферата на услугите.
Мярката предвижда изграждане на фотоволтаични системи с локални съоръжения за съхранение на енергията. Произведеният ток обаче трябва да се ползват само за собствено потребление, търговията с него е недопустима, подчерта Драганов. 
Бюджетът на програмата е в рамките на 200 милиона лева. Един проект може да е на стойност до 1 милион лева, като самоучастието е 50 процента.
Формулярите за кандидатстване може да се подават електронно, каза още Драганов. По думите му техническата част по обосновката на проекта е малко е по-сложна и трябва да показва какви са нуждите на предприятието, има ли възможност да изгради системата, в какъв обем трябва да е тя.
Малките фирми също могат да кандидатстват по процедурата, но трябва да имат площ, където да разположат фотоволтаците, обясни експертът. Според него е допустимо системата да бъде разположена на покрива на сграда или на фасадата й.
Вече има кандидати по процедурата, но очакванията са броят им да се увеличи рязко към месец май. Одобряването на проектите обикновено отнема около 3 месеца.