Върховният административен съд ще се произнесе окончателно по казуса с продажбата на 16 общински имота във Варна, след като днес областният управител Марио Смърков съобщи пред медиите решението си да обжалва решението на Варненския административен съд. През март магистратите в крайморския град постановиха, че решението на Общинския съвет от миналата година тези имоти да бъдат продадени не противоречи на закона.
Казусът е от обществен интерес, който трябва да бъде защитен, каза днес Смърков и уточни, че позицията на областната управа е формирана след подробен анализ. Той подчерта, че този случай не бива да се използва в хода на предизборна кампания. Решенията на областния управител са надпартийни, а аз винаги съм държал на прозрачността в работата си, посочи Смърков. Той допълни, че за малко повече от 17 месеца, през които заема поста, в администрацията са взети много решения, но без да стават обект на дебат.
Старши юрисконсултът на Областната управа Светослав Василев уточни, че Административният съд във Варна е постановил неправилно решение, тъй като превратно е изтълкувал понятието „целесъобразност“. В решението няма процесуална изрядност, а доводите за незаконосъобразност на решенията за продажбата на имотите са слабо засегнати, допълни юристът.
Освен това, представителите на областната управа смятат, че има известни процедурни пропуски от страна на варненския съд. Василев посочи, че по време на делото в крайморския град е поискал съдебно-икономическа експертиза, която да изследва инвестиционния и градоустройствения потенциал на терените, предвидени за продажба, само че в последното заседание съдията е бил сменен и е отхвърлил това искане.