Криминалисти от Шумен задържаха съизвършител в телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 
Работата по случая е започнала на 6 март, след получено съобщение, че 88-годишна жена била измамена по телефона. На стационарния телефон на жената непознат мъж се представил за лекар ортопед. В продължение на няколко часа той обяснявал как дъщеря ѝ е пострадала тежко, че има нужда от спешна операция и е необходимо да ѝ се поставят "златни протези". 
От жилище на трети етаж 88-годишната шуменка хвърлила сумата от шест хиляди лева. Разбрала, че е измамена, когато малко по-късно дъщеря ѝ се прибрала в жилището им. 
След получаване на сигнала криминалисти от полицейското управление в Шумен извършват множество оперативни действия и в резултат вчера е изяснено, че помагач в измамата е 36-годишна жена, която отишла до жилищния блок на възрастната жена и оттам взела паричната сума. 
По нейни данни тя е била наета, след като публикувала обява в социалните мрежи, че търси работа. Потърсил я мъж, който й казал, че може да й осигури работа, която не е постоянна. Обяснил й, че става дума за куриерски услуги, че трябвало да пренася парични суми - дарения за бежански лагери край Русе. Потърсили я, за да вземе парична сума от адрес в града. 
От полицията припомнят, че помагачите в телефонните измами също носят наказателна отговорност. На 36-годишната жена е повдигнато обвинение. Работата по документиране на извършеното престъпление продължава.
Както БТА съобщи на 6 март, телефонни измамници атакуват хора от Шумен, сигнали за опити за телефонни измами са получени в Областната дирекция на МВР. Въпреки предупрежденията на полицията, възрастната жена даде шест хил. лв. на телефонни измамници за „лечение“ на дъщеря ѝ.