Трудно се намират кадри в сферата на туризма и предлагането на работни места е по-голямо от търсенето, разказват хотелиери, които участват в днешната специализирана трудова борса в Младежкия център в Добрич.
Няма кадри, не искат да се обучават и туризмът започва да става непривлекателна сфера за работа заради краткия сезон по Северното Черноморие и липсата на правно регулиране, коментира Станислав Димитров, управител на хотел в Кранево. За предстоящия летен сезон бизнесът му търси цялостен персонал – от помощник-готвачи до администратори. „Предлагаме възможност за развитие, обучение в сферата на туризма. Работим и с лица под 18 години, като даваме шанс за нормален старт“, каза той.
Предизвикателство е и да се намери баланс между високите цени на основните стоки и стремежа към предлагане на конкурентен туристически продукт. „За да бъдем конкурентни, цените на нашия продукт не са толкова високи и средствата за заплати не са големи. Стараем се да поддържаме някакво средно ниво за нашата област, но е трудно“, уточни Димитров. Според него в България и Добрич има достатъчно кадърни хора, но ако сред тях не открие необходимите работници, би се обърнал и към украинския трудов пазар.
„Трудно се намират кадри. Обикаляме всички борси, на които ни поканят. Предлагането на работни места е много по-голямо от търсенето“, казва Стефка Стефанова, хотелиер в „Златни пясъци“. За идния летен сезон бизнесът, който представлява, се нуждае от 300-400 работници, които търси освен в България, и в държави извън Европейския съюз – Киргизстан, Узбекистан, Украйна и Турция.
Според Дивна Керанова, също хотелиер във варненския курорт, работната ръка в бранша е „много слаба“ и „несериозна“. Българи често отказват да работят заради ниските заплати, въпреки тенденцията възнагражденията да се повишават, споделя тя. Попълва  персонала и с представители на малцинствата. Сред тях „има хора, които са сериозни, отговорни, пътуват от други градове, само и само да могат да изхранят семействата си“, коментира Керанова.
„Очакваме доста по-силен сезон и ни трябва доста работна ръка от всякакво ниво“, коментира Ива Желязкова, мениджър на хотел в курортен комплекс „Албена“. По думите ѝ в предходните години са разчитали на голям брой работници от Украйна и Киргизстан, докато тази ще наемат „основно“ от Киргизстан и Турция. Според Желязкова подобни трудови борси са „изключително полезни“, тъй като чрез тях бизнесът трупа впечатления за качествата на хората, които търсят заетост.
Освен над 15 представители на туристическия бранш, в днешната специализирана трудова борса участват още Областен информационен център – Добрич, Търговско-промишлената палата в града и Военно окръжие – Добрич.