Бизнесът във Варна привлича студентите със стажантски програми, гъвкаво или хибридно работно време, каза днес за БТА Ивелина Тодорова-Янкова, директор на Център "Кариери, предприемачество и маркетинг" към Икономическия университет в крайморския град. Звеното е основен организатор на 11-ото издание на форум "Кариери" в учебното заведение.
Прекъснатата заради пандемията традиционна среща между бизнеса и студентите бе възстановена и в рамките на 4 дни младите хора ще се запознаят с възможностите, които им предлагат 82 компании в сферата на икономиката, публичната администрация, търговията, логистиката, финансите, информационните технологии, маркетинга и туризма. 
Заради качеството на обучението в университета много фирми проявяват интерес към нашите студенти, обясни Ивелина Тодорова-Янкова. По думите й срещи между представители на бизнеса и младите хора се провеждат почти ежеседмично. Освен това много предприемачи влизат в лекционните зали наравно с университетските преподаватели, което дава възможност на студентите да се запознаят и с практиката, а не само с теорията. 
Освен ИТ-секторът и туризмът, недостиг на квалифицирани кадри започват да изпитват и други сфери, каза още експертът, като даде за пример финансите и счетоводството. В този сектор фирмите разширяват екипите си или откриват нови офиси, а това означава, че им трябват специалисти, обясни тя.