С благотворителна кампания доброволци опитват да спасят от разруха храма в севлиевското село Купен – „Света Параскева“. Инициативата е на местни жители и наследници на хората, построили храма в селото, съобщи за БТА един от инициаторите на кампанията Светла Стефанова. 
Храмът е построен с доброволен труд и средства на местните жители, а за година на създаването му свидетелства камък, на който е изписано 1929 г. Църквата се нуждае от спешен ремонт на камбанарията и покрива. Влага е унищожила и част от иконописите в храма, обясниха организаторите на кампанията.
Веднъж е правен ремонт на покрива, а таванът е осъвременен, дейностите обаче са били некачествени, а местните хора имат съмнения, че и основите на църквата са поддали. Така през октомври 2022 г. са предприели действия по създаване на сдружение и банкова сметка за дарения, чрез които се надяват да наберат средства за ремонт. 
Според местните църквата „Св. Параскева“ в село Купен е била жадуван портал за връзка с вярата. Затова предците им успяват да обединят сили и съградят този храм. Пази се книгата на дарителите, в която чинно в годините са описвани всички дарения, както и са запечатани свидетелства за давани разрешения от Великотърновския митрополит по онова време за събиране на средства за строеж.