В Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен заработи нов линеен ускорител за лъчетерапия от последно поколение, който бе осветен днес от архиерейския наместник отец Димитър.
Лечебното заведение вече ще разполага с три линейни ускорителя, като другите два имат остатъчен ресурс от около две години. Това стана известно на пресконференция на управителя на КОЦ-Шумен д-р Свилен Арнаудов и част от екипа му, преди церемонията по освещаване на новата апаратура, на която журналисти бяха запознати с близо тригодишното управление на лечебното заведение от него е екипа му. 
Въвеждането в експлоатация на новия линеен ускорител за лъчетерапия, с прилежащите дейности за това, ще струва около пет млн. лева, каза пред репортер на БТА д-р Арнаудов.  
По думите му, за да запази лидерските си позиции на водещо лечебно заведение в Североизточна България, онкологичният център в областния град ще продължи да работи в две основни направления – постоянно модернизиране и обновяване на апаратурата и привличане на нови медицински специалисти. 
Едноличният собственик на капитала му - община Шумен, е обявила процедура за избор на управител на центъра, припомни д-р Арнаудов. Той обяви, че ще се кандидатира за поста, въпреки съмненията му относно честността на конкурса.