В музея “Фийлд” в Чикаго, САЩ, ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии. Това съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). 
Експозицията “Първите владетели на Европа” представя културни ценности от 11 държави от Стария континент, съхранявани в 26 музея и е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея - НИМ и Регионалните исторически музеи в Русе и Варна. Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите.
„Едно от най-забележителните и специални неща, които се случиха докато подготвяхме изложбата „Първите владетели на Европа“ е международното сътрудничество, което осъществихме“, споделя Бил Паркинсън, куратор на изложбата в музея „Фийлд“.
Експозицията включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент в изложбата в Чикаго са уникалните български артефакти - Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр. н. е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр. н. е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро; златен наушник от първата половина на III в. пр. н. е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике. Към тези артефакти пред чикагската публика ще бъдат представени и част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. н. е.  
Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната. Държавите, сред които и България, които представят своето културно наследство са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. 
„Този проект е уникална възможност за България да популяризира културното си наследство сред широката общественост в Северна Америка. Надяваме се тази изложба да привлече повече американски туристи да посетят България и да се запознаят с богатата й култура, красота и възможностите, които предлага туризмът в България“, споделя Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”, с чиято подкрепа се осъществява българското участие.
Началото на мащабния международен проект – пътуваща изложба “Първите владетели на Европа”, бе поставено през месец септември миналата година, когато в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, се откри изложба под наслов “Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях”, в която участваха артефакти на Националния исторически музей и Регионален исторически музей в Русе. Мащабният проект се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, музеят “Фийлд” в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек.
Сред инициаторите на уникалния по рода си проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител “Експозиционна и международна дейност” в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация в музея “Фийлд”, реализирана със стипендия на фондация “Америка за България”. В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност. /ИРС