Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието и другите български компетентни министерства и органи все още не са получили официален документ за задържането на трите български кораба. Това обуславя и настоящата ситуация на изчакване. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на брифинг след среща с всички страни, които имат отношение по въпроса, по актуалната тема за задържаните български рибари преди дни в Румъния.
Той сподели, че имат неофициална информация под формата на отговор, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на българските кораби, но в нея липсва референция за причината на задържането. 
Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. По думите му те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове риба кораби на други държави от ЕС могат спокойно да осъществяват риболов.
А и ситуацията на задържане на български риболовни кораби на това място не е нова, припомни Събев. Има "подобен" случай от 2011 г., когато български риболовен кораб е неправомерно задържан в Румъния. Това беше потвърдено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург преди няколко месеца, допълни той.
Аграрният заместник-министър сподели още, че имат информация за задържана суровина – рибни запаси, и инвентар, но добрата новина е, че капитаните и рибарите са вече в България. Днес те са взели участие и в срещата в министерството.
"Интересите на българските рибари са и икономически интереси на нашата страна", подчерта Събев. Той посочи, че информацията, която имат, е, че са проверени 5 български кораба, от които 3 са задържани. На тях е имало калкан и черноморска акула.
По думите на Събев официален документ не е предоставен на българските инспектори от ИАРА, които също са участвали в проверката на трите риболовни кораба. Той е бил наличен единствено на румънски и е преведен в устна форма на момента, като е имало е неясноти. "Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ", поясни той.
"От самото начало на възникването на този инцидент работим по него. Изчакваме 7-дневен срок според румънското законодателство, за да получим нужните документи, ако ли не ще изпратим отново запитване", каза Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА. На въпрос относно искането на рибарите за нейната оставка тя отговори, че явно се е получило недоразумение, че думите ѝ са били преекспонирани. "Никога не съм ги наричала "бракониери". Дори в агенцията съм забранила тази дума", заяви тя.