С откриващо събитие в пространството за споделена работа Bazata започна тазгодишното издание на програмата за индивидуално менторство ABLE Mentor в Казанлък, съобщиха организаторите. Програмата в града се организира след няколко години прекъсване и се ръководи от казанлъшкия ученик Лъчезар Йорданов и от Яна Перпериева, програмен директор на предприемаческата програма ABLE Activator. 
В настоящия сезон участват 18 екипа, състоящи се от ученик и ментор, обединени около най-разнообразни идеи – от вземане на решения за кариерно ориентиране и специалност в университет до анимационно кино, интериорен дизайн на собствено студио за маникюр, благотворителни събития, разработване на игра, натрупване на бизнес и финансови умения, бодибилдинг, диетология и здравословен начин на живот, мода, дизайн и други. В рамките на програмата всеки екип разработва три вида проекти – проект за личностно развитие и кариерно ориентиране, бизнес проект и проект за социална дейност.
Както БТА информира, АBLE Mentor е програма, създадена през 2013 година от няколко души от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Тя продължава три месеца и е насочена към ученици от 10 до 12 клас. Инициативата е разработена като инструмент за справяне с няколко недостига в българското образование като недостатъчно кариерно и академично ориентиране, липса на самоувереност и недостиг на умения за планиране, комуникация, работа в екип, спазване на срокове и други. Програмата има три големи събития, като следващите предстоят в средата на тримесечния срок и в неговия край, когато ще бъдат представени и резултатите от съвместната работа на участниците с техните ментори.