На все по-голям интерес се радват изложенията на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи (МИГ) в България, които се финансират по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това показва, че българските граждани търсят българското и искат да имат пряк контакт с родните производители, каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев в Добрич, където днес се откри петият подобен форум, организиран от аграрното министерство.
Вярвам, че местните инициативни групи на територията на българска Добруджа могат да работят заедно тя да се утвърди като кулинарен регион с богати традиции, за да помогнем на жителите и производителите да бъдат по-видими на българския и дори на международния пазар, каза още Събев. Според него това е начинът малките и средни бизнеси – каквито са повечето участници в тези изложения, да бъдат по-конкурентоспособни и да подпомагат развитието на местната икономика.
В предходния програмен период – 2014-2020 г., в България има 64 местни инициативни групи, каза Събев. С помощта на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г. ще бъдат финансирани още над 100 нови МИГ, които ще помагат на местните общности и производители да засилват своята регионална идентичност и да подобряват възможностите за развитие на своите територии, допълни заместник-министърът.
Изложението в Добрич е петото поред – след Бургас, Ямбол, Русе и Монтана, организирано от Министерството на земеделието и храните в последните месеци. Днес и утре в спортна зала „Добротица“ в областния град своята продукция – месни, млечни, тестени, пчелни, козметични и занаятчийски продукти, шоколад, вино, представят над 60 малки и средни бизнеса от териториите на МИГ в България. Посетителите имат възможност да дегустират или закупят изложените продукти и да разговарят лично с техните производители.
На днешното откриване присъстваха областният управител на Добрич Здравко Здравков, кметът на Община Добричка Соня Георгиева, кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, заместник-кметът на Община град Добрич Росица Йорданова.