На Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „ Дунав мост 2“ при Видин-Калафат митничари откриха близо 10 000 кг заготовки на цигарени кутии с обозначения на известни марки. Това съобщават от Агенция „Митници“.
9620-те килограма заготовки за цигарени кутии и филтърна хартия са превозвани в хладилен камион, с българска регистрация, напускащ страната. Водачът, български гражданин, е обявил, че превозва шоколадови изделия от България за страна в Европейския съюз (ЕС). Екип на мобилна митническа група селектирал превозното средство за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители установили, че само част от товара отговаря на описания в представените товарителници. В превозвания товар са открити 15 палета с общо 1062 кашона със заготовки за цигарени кутии и 120 ролки коркофан (филтърна хартия), всички брандирани с лого на защитени търговски марки.
„Марковите" опаковки за цигари с общо тегло 9620 кг са задържани в изпълнение на Регламент на Европейския съюз относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. За случая са уведомени притежателите на съответните търговски марки. Работата по случая продължава по подозрение, че стоката е предназначена за нелегално производство на цигари в държава от ЕС.
От началото на годината това е втори предотвратен опит на този граничен пункт за контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари, показва справка на БТА в сайта на Агенция „Митници“. В първия случай бяха задържани над 7,6 млн. филтри за цигари в товарен автомобил, управляван от български гражданин. Водачът представил  документи пред митническите власти, че превозва за Словакия две палета с гумени ботуши и 72 палета със стелки за тях. При физическа проверка на стоката инспекторите установили, че само първите редове от товара са с декларирана стока, а отзад палетата съдържат кашони с моноацетатни филтри по 120 мм. Общо установеното и задържано от митническите инспектори количество моноацетатни филтри по 120 мм е 7 693 056 броя. Установено е, че фирмата, вписана в транспортните документи като изпращач, не съществува. По първоначалните данни, уточняват от Агенцията, може да се предположи, че се касае за суровина за нелегално производство на цигари в друга европейска държава. От тези филтри биха могли да се произведат 46 158 336 къса или над 2,3 млн. кутии цигари.