Пиесата на Недялко Йорданов "Две жени, без да се брои мъжът" ще бъде показана тази вечер в Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895 г.". Постановката, дело също на Недялко Йорданов, ще бъде представена от Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково. Музиката към представлението е на Хайгашод Агасян.
Радомирци ще видят Ирен Кривошиева и Роси Русева в много сериозна и много шеговита трагикомедия за сблъсъка на две жени в класическите роли на съпруга и любовница на един мъж, който позорно не се появява на сцената.
Действието на пиесата "Две жени, без да се брои мъжът", определяна от създателите си като "фарс мюзикъл", преминава през различни перипетии с абсурдни на пръв поглед обрати – от жестока омраза към неочаквано приятелство, от общуване с извънземни до криминални загадки и чисто съвременни модерни взаимоотношения и дори политически закачки, съобщиха организаторите. В крайна сметка се налага философската истина, че всичко е временно, нетрайно и затова трябва да се живее жадно и ненаситно.
Представлението в Радомир е с вход свободен.
Историята на театралната самодейност в Радомир започва в началото на миналия век, припомниха от читалището. През 1909 г. в града се играе пиесата "Дъщерите на труда". Същинска любителски формация е създадена през 1915 - 1916 г. под името Театрален колектив "Комитет за войнишки помощи". Трайна диря в радомирската театрална самодейност оставя Димитър Тенекиджийски. В периода между войните са играни над 75 пиеси. Днес амбицията на читалищното настоятелство е да възроди театралната дейност, защото тя винаги е имала място в културната история на града. През 2016 г. група самодейци от радомирското читалище представиха премиерно пиесата "Осем жени" на Робер Тома, която пожъна голям успех. С нея беше отбелязана 100-годишнината на първия любителски театър в Радомир.