Художествената инсталация „Криво огледало“, разположена до знамената на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, напомня на жителите и гостите на града за личността и творчеството на писателя и художник Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. Това съобщава Добрина Матова, директор на едноименния литературно-художествен музей. 
Творбата е дело на ученици от местното Национално училище по пластични изкуства и дизайн (НУПИД) „Акад. Дечко Узунов“, а в създаването йи са се включили ученици от шести, осми, девети и единадесети клас. Ръководител на проекта е преподавателят Никола Вълчев. 
„Водихме се в създаването на инсталацията от темата с огледалата, която беше акцент в някои от предишните ателиета. Искахме да направим нещо по-различно. Самият процес беше доста забавен, импровизирахме в него. Минахме и през доста трудности, но успяхме да се справим. Искахме да направим нещо специално за празника и да покажем уважението си към Чудомир. В същото време творбата да бъде забавна, което хората могат да видят.“, казват ученичките Далия Христова и Софиа Матеова, цитирани от директора на културния институт. Ръководителят Никола Вълчев коментира, че инсталацията е изработена от нестандартни рециклирани материали, а направата не е с класическа техника и това не е типичната скулптура. Той определя инсталацията като модулна композиция, която изобразява карикатурата „Главата на Чудомир“, а от различните ъгли произведението създава различни ефекти. „Целта е това да провокира зрителя да се огледа символично в тази творба“, посочва още Вълчев. 
Инсталацията е част от програмата на традиционните „Чудомирови празници“ в Казанлък, в чиято програма учениците и препоаватели от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ се включват ежегодно. 
Както БТА съобщи, тази година празниците включват общо 33 събития, които започнаха на рождения ден на Димитър Чорбаджийски 25 март и ще продължат до 1 април.