Ирина Дилкинска е поискана от САЩ, за да упражнят те тяхната юрисдикция по силата на споразумение. Това е станало през 2021 година, през това време е текло производство и когато българският съд е преценил, че са налице основания тя да бъде пратена, ние сме я предали на САЩ. Това обясни в предаването „На фокус“ по Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 
На 20 март българката Ирина Дилкинска е предадена на американските власти заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Тя има повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата „УанКойн“ (OneCoin),  съобщи американското министерство на правосъдието.
„Ние не водим разследването, не знам дали е имало такова и в България, ние в Министерството на правосъдието нямаме отношение към разследването. Ние улесняваме размяната на документи между съответните компетентни служби, обезпечаваме, когато е необходимо сигурността на човека, който трябва да бъде предаден и го предаваме“, каза днес министърът на правосъдието. 
„Ще видим как ще се развие процесът в САЩ, но ако там се установи престъпление, а тук – не, по едни и същи деяния, трябва да се замислим“, отбеляза Крум Зарков. Той добави още, че до него не е достигала информация за съдбата на Ружа Игнатова. 
„Цялата тази финансова пирамида очевидно е нещо твърде голямо, този сюжет като за шпионски роман се е развивал в много страни.  Въобще цялата тази финансова престъпност набира скорост и тя може да бъде ясно и категорично разцепена само с много силно международно сътрудничество“, смята правосъдният министър Крум Зарков. Той посочи, че когато има български граждани, предадени на съд в друга държава, трябва да следим какво се случва с тях там.