„Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения“, каза пред журналисти в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с рибарите, чиито кораби бяха задържани на пристанището в Констанца.
„Имаме много въпроси и съмнения за законността на този акт. Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания“, каза още той.
Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна – на целия Европейски съюз. „Те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от Европейския съюз могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби“, допълни той.
Заместник-министърът заяви, че утре в спешен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса. „Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка с българския посланик там и с различните контролни органи, включително Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури“ (ИАРА), допълни той.
Официален документ не е предоставен на българските инспектори от ИАРА, които също са участвали в проверката на трите риболовни кораба, каза още Събев. „Документът е бил наличен единствено на румънски. Бил е осъществен устен превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ“, поясни той.
Относно искането на оставката на директора на ИАРА – доц. д-р Ваня Стаматова, от страна на рибари, заместник-министърът отговори, че „в момента, в който се констатира наистина основание за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки“. По думите му обаче смяната на изпълнителен директор на агенция отнема технологично време и ако сега се премине към такива административни процедури, „може да направим лоша услуга на сектора“.