Билетите за концертите от тазгодишното издание на „Люлякови музикални вечери Ловеч 2023" вече са в продажба, съобщиха от общинската администрация. 
Програмата започва на 9 май (вторник), когато гостува Държавната опера в Пловдив с „Мария от Буенос Айрес“. Сюреалистичната опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес.  
На 10 май (сряда) е концертът на Хилда Казасян и Плевенска филхармония със заглавие „Да послушаме кино“. На сцената ще се качат Васил Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Михаил Йосифов – тромпет. Публиката ще се наслади на познатите мелодии от филмите „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др. 
На 11 май – празника на Ловеч, гостува  Държавната опера в Стара Загора със „Страсти по Матея“, оратория  от митрополит Иларион Алфеев. Диригент е  Старозагорският митрополит Киприан. Солисти са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Всички концерти са в салона на Драматичния театър в Ловеч от 19:00 часа. „Люляковите музикални вечери Ловеч 2023" са част от програмата на Община Ловеч, посветена на празника на града – 11 май. Организатори са Община Ловеч, Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище "Наука-1870 г.". Билетите, които са на стойност 10 лева, се продават на касата на Ловчанско читалище „Наука -1870“.
БТА припомня, че историята на Люлякови музикални вечери води началото си още от 1933 г., когато ловчалии започват да правят Люлякова гостоприемна седмица. Тогава, освен музикална, е имало и богата съпътстваща програма с различни културни събития от други изкуства. През изминалите вече 90 години Люляковите музикални вечери или седмица на културата минават през различни форми – от гостоприемна седмица, след това в много по-помпозни музикални тържества, които са били под патронажа на Любомир Пипков и Димитър Петков. По-късно прекъсва тяхното провеждане и от 2014 г. отново се възраждат.