Художникът на герба на Самоков Христофор Пейчев отпразнува своята 90-годишнина. 
Кметът на Самоков Владимир Георгиев поздрави Христофор Пейчев по случай рождения му ден. Той му връчи значка на герба на Самоков и поздравителен адрес. Кметът пожела на художника здраве и да се радва на достойни старини, обграден с много обич от любимите му хора. „Горд съм, че го познавам и мога да го нарека свой приятел! Фори, както всички го наричаме, е човек с неизчерпаема духовна енергия“, каза още Георгиев пред роднини и медии.
„Баща ми е по-прочут със своите графики. Той оставя голяма следа в изобразителното изкуство. Рисува предимно графики, живопис и акварели, както и маслени картини, но те са по-малко“, каза пред БТА синът на художника Радослав Пейчев. През годините той се  представяше в общи изложби в различни градове, като имаше и самостоятелни. През времето, когато твореше, любимо му бе да рисува със суха игла, добави още Радослав. Той коментира, че баща му  има богата колекция от картини, някои от които портрети и автопортрети.
 Самоковският герб изобразява старинен щит, който започва с надпис „САМОКОВ“, поставен в горната част на герба. Периодичното поле е разделено на две от архитектурен елемент – „Старата чешма“. Вляво са изобразени палитра и четка, което означава, че Самоков е дом е на художниците, а вдясно са изразени самоковите с наковалнята и чука. Гербът е с основен червен цвят, а контурите са обозначени с бронз, разказа за символиката на герба синът на художника Радослав Пейчев.
Пейчев завършва Националната художествена академия със специалност „Политически плакат“, като след това се мести да живее и твори в Самоков. Работи като художник в кино „Рила“, като прави кино плакати за предстоящите филми. Той изобразява заводски марки на фабриките по времето на социализма, както и политически плакати за манифестациите случващи се в града.
Наследниците му  добавиха още, че винаги през свободното си време е рисувал. Това му доставяло удоволствие, но отскоро не твори, заради проблеми със зрението и напредналата възраст. 
Христофор дарява голям брой творби на Исторически музей - Самоков. Той е почетен гражданин на града и носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – трета степен.