Звезди на българското изкуство представят 14 музикални и театрални спектакли в Летен театър „Кайлъка”. Това показва програмата за новия Сезон - 2023 на най-голямата сцена под открито небе в Плевен, съобщиха за БТА от общината.
Най-много ще бъдат изявите на артисти от поп и рок музиката. Новият спектакъл на естрадната прима Лили Иванова е на 20 юни. Репортерски поглед в мрежата за онлайн билети показва, че доста места за него вече са изкупени. Интерес за феновете представлява и концертът на Георги Христов на 8 юни. В турнето „Две целувки” изпълнителят ще представи свои стари и най-нови хитове. На плевенската „сцена под звездите” ще пеят още десетина от най-популярните изпълнители в концерта „Великите гласове на България”. На 26 юни ще огласят парка „Кайлъка” с песните си Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Милена Славова, Данчо Караджов, Стефка Берова, Христо Кидиков, „Трамвай №5”, Владислав Славов и други. Интерес на почитатели от всички поколения има към концерта „С обич и песен”, в който те очакват новите си срещи с Йорданка Христова, Тони Димитрова и още любими изпълнители. Тази година група „Сигнал” с Данчо Караджов също няма да пропусне Плевен със самостоятелен концерт на 29 август.
Романтиката на „Кайлъка” ще бъде притегателна и за почитателите на фолклора. На 27 май сезонът на лятната сцена ще бъде открит от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и ансамбъл „Странджа”. В средата на юни Северняците ще имат съвместен концерт с ансамбъл „Пирин”, а на 23 септември – с ансамбъл „Пазарджик”.
Традицията от 1987 г. Летен театър „Кайлъка” да представя мащабни оперни спектакли ще продължи на 27 юни. Хиляди меломани ще могат да видят новата постановка на „Травиата” от Верди, под диригентството на Вилиана Вълчева и режисурата на Надя Христозова. В главните роли ще бъдат Пламена Гиргинова, Георги Султанов, Венцеслав Анастасов, с хор „Гена Димитрова”, диригент Анелия Дечева. В програмата на театъра е заложен концерт, посветен на 70-годишнината на Плевенската филхармония, наречен „АББА симфони”, със солисти Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Афишът предлага и концерт под мотото „Майка България” с диригент Георги Милтиядов на 5 септември. Тази година театралните изненади ще бъдат две. Актрисите Стефания Колева и Алекс Сърчаджиева ще се представят в пиесата „От всички страни” на 6 юли, а на 19 юли на голямата сцена под магичните скали на кайлъшкия каньон ще излязат Захари Бахаров и Теодора Духовникова в постановката „Това не го казвай”.
БТА припомня, че през 2022 г. Летен театър „Кайлъка” постави рекорди в Плевен за срещи на живо с изкуството под открито небе. Показани бяха 20 продукции пред около 25 000 зрители, които аплодираха 30 звезди на музиката, театъра и танца, а заедно с тях на сцената излязоха около 500 артисти, певци и музиканти.