Специализантите по хирургия във Великотърновската болница имат възможност за професионално развитие и работа със съвременна апаратура, каза пред журналисти д-р Николен Стойнов, началник на Хирургичното отделение в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов".
Материалната база, операционното оборудване и професионализмът на екипите е голям, но липсват млади хирурзи и специализанти, които да се влеят в работата и да продължат делото на легендарната Втора хирургия на болницата, създадена още през 80-те години на 20 век. В нея са работили плеяда от известни хирурзи, част от които вече са се пенсионирали или са напуснали земния свят, посочи д-р Стойнов.
В момента в отделението работят четирима хирурзи, които на практика са на денонощно разположение, защото трябва да извършват както планови, така и спешни операции. Годишно в отделението се правят 800 операции, като половината са по спешност, каза д-р Стойнов. Отделно от това над 400 пациенти получават терапевтична помощ. Великотърновската болница се намира в район, където се пресичат много пътища и процентът на травматизма по различни причини е голям. Повече от 80 на сто от нуждаещите се спешна хирургична намеса от десетте общини в областта се транспортират също в най-голямото лечебно заведение, посочи д-р Стойнов.
Всички пациенти, които постъпват в отделението, получават навременна лекарска помощ, но е необходимо екипът да бъде увеличен поне с още четирима специалисти по хирургия, каза д-р Пламен Маринов. Той е завършил Медицинския университет в Плевен, практикувал е във Великобритания, но е избрал да работи във Велико Търново.
Извършваме пълния обем от дейности, но двама от нас наближават пенсионна възраст и, ако не бъде попълнен екипът, обновеното и модернизирано отделение ще бъде със заглъхващи функции, посочи д-р Цветомила Райкова. Оборудването за безкръвни и лапароскопски операции е на изключително високо равнище, и в това отношение можем да помогнем на много млади колеги, които искат да специализират в отделението, подчерта д-р Димитър Пашов, който преди да постъпи във Великотърновската болница е работил във Военномедицинска академия.
Хирургическият блок разполага с шест операционни зали, снабдени със съвременно оборудване, като четири от тях са в новопостроения корпус на болницата. Хирургичните зали се ползват от лекарите ортопеди, неврохирурзи, уролози, гинеколози и специалистите по обща хирургия, каза д-р Стойнов. В хирургичния комплекс на болницата работят отлични специалисти по здравни грижи, които са неизменна част от екипа, и които са готови да предадат своя опит и професионализъм на новата генерация медицински сестри, посочи той.
 По думите му областните болници са най-доброто място младите хирурзи да направят първите стъпки в своята практика, защото разполагат с необходимата апаратура и опитните специалисти, които могат да ги въведат в реалната оперативна ситуация.