Поетът, хуморист и радиоводещ Петър Краевски е носител на 54-ата награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ на фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“, която беше връчена по време на първия ден от програмата на 29-ите Чудомирови празници в Казанлък. Те се организират ежегодно и са посветени на живота и творчеството на именития писател и художник Димитър Чорбджийски. 
Награденият разказ се казва „Глобализмът и аз“, разказа за БТА Петър Краевски. “Това е версия на един много по-дълъг разказ, озаглавен „Горното течение на Амазонка“, който е 18 страници, но подобно произведение трудно може да се появи в печатна медия, така че го редактирах до три страници и така той излезе във вестник „Стършел“. Оказа се  награден на Чудомировите празници, за което съм изключително благодарен“, посочи той. Петър Краевски обясни, че наградената творба разказва за един акушер-гинеколог, който иска да направи размяна на имоти с един японец, но се получава грешка, вследствие на която той започва да обикаля света и му се случват невероятни събития – връхлита го цунами, пътува с руска военна подводница, прелита над американски самолетоносач с балон, след което отива в Южна Америка и се забърква в контрабанда на дрога, пада от най-големия възможен водопад, където го откриват туземци.  „Всичко това му се случва поради една единствена причина, която няма да разкрия, за да прочетете финала на разказа“, посочи авторът. 
Краевски каза още, че се занимава с хумор и сатира от ученическите си години, от тогава публикува и в хумористични и други медии. „Занимавам се с писане на поезия, хумор, сатира, бил съм дългогодишен радио водещ, занимавал съм се и с телевизия. Преподавател съм и в Английската гимназия в Пловдив по английски език, английска и американска литература. Пиша много епиграми и сериозни стихове, имам три издадени стихосбирки, един роман, който също е на ръба между ироничното и сериозното, две стихосбирки с римувана сатира, една книга с афоризми и една книга с хумористични разкази“, посочи той. Петър Краевски е носител на множество награди за поезия, за сатира и за радио предавания. В момента е автор и водещ на предаване в Радио Пловдив, наречено „Алтер его“. „В него разговарям единствено и само със себе си, тоест изигравам себе си, или ако поканя гост в предаването, го подлагам на кръстосан разпит“, коментира той. Според автора е хубаво, че се поддържа духа на Чудомир в българското хумористично пространство и се дава възможност на литературната сатира да не бъде изместена от „шоуто“. 
Конкурсът „Чудомир“ е учреден през 1968 година, посочи за БТА главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. „След смъртта на Димитър Чорбаджийски вестникът организира и решава да провежда всяка година конкурс за хумористичен разказ от български автор, като разказите могат да бъдат публикувани не само в „Стършел“, но и в други издания. Първият носител на наградата на името на Чудомир е Петър Назнакомов“, разказа той и допълни, че носители са били едни от най-известните български автори. „Някои автори са награждавани повече от веднъж, но в един момент организаторите взехме решение авторите да не се повтарят и който веднъж е бил носител, да няма право да бъде награден отново“, коментира още Вешим. Той посочи, че разказът на Петър Краевски е бил избран от жури под председателството на доц. Йордан Ефтимов между 30 творби. По думите му определянето на носителя на наградата е било оспорвано, но според него разказът „Глобализмът и аз“ е отличен напълно заслужено.