С поднасяне на венци и цветя пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна бе отбелязан Денят на Тракия и 110-ата годишнина от превземането на Одрин през Балканската война.
Заупокойна молитва бе отслужена от свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия. Военнослужещи от Военноморските сили отдадоха военни почести и преминаха в тържествен марш пред паметника.
Венци бяха поднесени от Румяна Вълчева – председател на Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ във Варна, областния управител Марио Смърков, кмета Иван Портних, от името на Областната дирекция на МВР в града, Военноморските сили. След тържеството цветя на паметника положиха и много граждани.
Румяна Вълчева посочи, че от днешна гледна точка е още по-важно да помним историята и това, което се е случило преди 110 години. По думите ѝ това дължим на подвига на стотиците български воини, които са отдали живота си за свободата на Тракия.
Наш дълг е да помним този подвиг и да го предадем на следващите поколения, каза Вълчева и допълни, че историята винаги е важна, за да има настояще и бъдеще. Според нея днешната дата е важна не само за тракийците, но и всички българи, защото победата в Одринската битка е най-славната победа на българската армия през Балканската война.
По-късно днес, от 16:00 часа, е тържественият концерт по случай Деня на Тракия, който ще се състои в дом „Тракия“ в града.
Освен Тракийското дружество, организатори на отбелязването на годишнината и Деня на Тракия са Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните и клуб „Миненосец Дръзки“.