С тържествено награждаване завърши Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“, който беше последното събитие от програмата на „Чудомирови празници“ 2023 в община Павел баня. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Фестивалът събра над 30 кукерски и маскарадни състава от регионите на Бургас, Ямбол, Русе, Стралджа, Пазарджик, Карлово, Шумен, Казанлък, Смолян и Перник, както и местните състави от община Павел баня, а участниците бяха 1200. 
“Да отворим сърцата си за добрини и благи вести да носим и получаваме! Що е добро, в нашата община да дойде! Що е традиция, векове да пребъде!”, посочва кметът на Павел баня Иса Бесоолу, цитиран от общинския пресцентър. 
Раздадени бяха и традиционните награди. Специалната парична награда на градоначалника получиха кукерите от Широка лъка, а наградата „Иван Загоров” отиде при кукерския състав от град Калофер. Връчени бяха и три награди за цялостно представяне, като първо място заеха две кукерски групи - от Ямбол и от село Расник, община Перник. Второто място си разделиха групите от село Вресово, община Руен, село Шейново, община Казанлък, и село Домлян, община Карлово. Третото си поделиха групите от казанлъшкото село Дунавци, стралджанското село Чарда и карловското село Каравелово. Награди за автентични маски, костюми и персонажи получиха групите от село Веселиново, Шуменско, и село Веселиново, община Тунджа, село Каменово, община Бургас, село Калчево, община Тунджа, и село Зимница, община Тунджа, както и село Церетелево, община Съединение, посочват от администрацията. 
„Чудомирова награда” отиде при кукерите от карловското село Дъбене.
Както БТА съобщи, начало на „Старци в Турия“ даде представянето на кукерската група от павелбанското село Габарево, което започна с гръм на Габаревското черешово топче. След тях местни кукерски състави, както и гостуващите от страната, представиха характерни за региона си кукерски игри и маски. Целта на администрацията в Павел баня е с това събитие да се съхрани дългогодишната кукерска традиция в региона и тя да продължи да се предава от поколение на поколение.