От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Република Северна Македония, първите две, с които създадената комисия се захвана, бяха българските две. Това коментира министърът на външните работи Николай Милков в предаването „Брюксел 1“ на BulgariaOnAir.
На 17 март т.г. от българското Министерство на външните работи (МВнР) разпространиха изявление на говорителя на ведомството, в което се посочва, че според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Република Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 хил. неправителствени организации. В законоустановения срок единствено сдруженията Културен клуб „Иван Михайлов-Битоля и „Цар Борис III“ са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена.Този факт показва, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Република Северна Македония, се казва в изявлението. В него се посочва също, че на 16 март т.г. Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония е излязла с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля, а Централният регистър в Република Северна Македония е съобщил, че е приел решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение „Цар Борис III“ от Охрид е отхвърлено. 
Това, което се случва в Република Северна Македония и последен израз на което са заличаванията на имената на българските клубове, е логична последица от всичко това, което по начало беше планирано да се случи там – първо с приемането на това извънредно законодателство, което беше прието много бързо с един удивителен консенсус, въпреки острите противоречия между управляващи и опозиция, коментира министър Милков. Въпреки всички уверения, които ние бяхме получили, този закон не беше съгласуван с Венецианската комисия, добави той.
Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно преди той да бъде приет и както ни уверяваха от македонска страна, че това ще се случи, може би нямаше да се стигне до приемането на това законодателство, отбеляза още Николай Милков. По думите му това, че е било прието бързо, е довело до последващи действия, които показват една ясна последователност. 
Функция на МВнР е да информира нашите партньори от Европейския съюз в лицето на различни органи, на различни структури и институции, и ние правим това, заяви министър Милков. По отношение на всички събития, които се случват, ние реагираме, което не остава незабелязано от нашите партньори, каза още той. 
Също така се обръщаме специално към отделните структури и им подаваме информацията, както и преценката като държава член, която има право на преценка по отношение на демократичния процес в РСМ в контекста на нейната бъдеща евроинтеграция, заяви министърът.
Аз лични съм информирал Съвета по външни отношения, каза Милков и добави, че посолството ни в Скопие е в постоянен контакт с делегацията на ЕС.