Опитът на сцена подпомага бъдещата реализация на децата от „Смехоранчета“. Това каза пред БТА художественият ръководител на детската вокална група Галина Коджаманова. В събота музикалната школа отпразнува своята 34-та годишнина с тържествен концерт в пиано бар Black&White в София. 
Пред БТА Галина Коджаманова посочи, че неслучайно днес е денят на празненството. „Защото е много хубав ден – Благовещение, за това го избрах. Посвещаваме концерта на „смехоранските“ майки“, каза тя.  
Коджаманова основава вокалната група „Смехоранчета“ през 1989 година. Днес тя е разделена на няколко формации в зависимост от възрастта на децата - „Памперси“ (от 3 до 5 г.), „Млади сладурани“ (от 6 до 8 г.), „Старши сладурани“ (от 8 до 10 г.) и Трио DNA. „Създаването на групата е дълго обмисляно, защото тогава аз работех с малки деца като учител в детска градина. И просто това е една сбъдната мечта. Мечтаех си да имам вокална група“, каза тя. Допълни, че през тези над три десетилетия през школата са преминали повече от 800 деца. „Имаме доста реализирани музиканти – оперни и поп певици и инструменталисти. Доста е дълъг списъкът“, посочи художественият ръководител. 
„Идеята е, че от най-малка, най-крехка детска възраст искаме да създадем интерес и ако има, макар и мъничко талант, да го развием и да дадем посока на децата“, каза Галина Коджаманова. Тя разказа, че преди пандемията са имали и групи с тригодишни деца, но напоследък приемат дечица след 4-годишна възраст. По думите ѝ на тази възраст те все още са прекалено малки и самата им физика, физиологията им не е подходяща за музикален инструмент. „Единственият начин, по който могат да развиват музикални способности – да реагират емоционално, да добиват обща култура още оттогава, това е с пеене“, каза Коджаманова. 
На въпроса какви уроци се опитва да предаде на своите възпитаници, художественият ръководител на „Смехоранчета“, посочи, че основната им цел е изграждане на добър вкус към музика, както и работа в екип, която, по думите ѝ, е изключително важна. „И освен това основно да не се притесняват да излизат на сцена. Защото, с каквото и да се занимават за в бъдеще, когато пораснат големи хора, ще им бъде по-лесно. Дори една презентация, ако трябва да направят пред хора, ще им е по-лесно, ако те са се изявявали на сцена. Нерядко и с големи звезди, с големи изпълнители, които са и пример в случая“, каза Галина Коджаманова. 
Тя посочи, че репертоарът на „Смехоранчета“ е „много пъстър и много богат“. „Във времето имаме повече от 200 авторски песни. Имаме доста обработки на фолклор и световни хитове. Класика също поднасяхме от деца за деца преди време с един спектакъл „Класика по къси панталонки“, който имаше доста голям успех. В театър „Българска армия“ сме правили спектакли, както и в Музикалния театър“, разказа Галина Коджаманова. Тя допълни, че за празничния концерт днес са подготвили голяма част от любимите си авторски песни, плюс световни хитове. „Тъй като освен четири формации групи, имаме и доста индивидуални изпълнители. Деца, които, както и групите, така и индивидуалните изпълнители, се явяват на конкурси. И само за миналата година 2022-2023 г. имаме близо 40 първи места, четири гран при-та и много покани за фестивали в България и в чужбина“, каза още Коджаманова.