С няколко събития днес започва програмата на 29-ото издание на „Чудомирови празници“ в Казанлък, посветени на живота и творчеството на именития писател – хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е роден на 25 март в павелбанското село Турия. Това става известно от официалната програма за празниците, публикувана в страницата на Литературно-художествен музей (ЛХМ) Чудомир. 
В 10:00 часа в залата на Военния клуб в Казанлък ще започне детски конкурс за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета“, в който участие ще вземат 124 деца на възраст от четири до 14 години. Конкурсът се организира от Общинска библиотека „Искра“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. 
Програмата ще продължи с творческото ателие „Криво огледало“, което ще представи на централния площад „Севтополис“ художествена инсталация на учениците  от местното Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ с ръководител Никола Вълчев. 
Официалното откриване на „Чудомирови празници“ 2023 ще започне в 16:00 часа в ЛХМ „Чудомир“. Участие ще вземат носителят на наградата „Комедиен хит на сезона“ за 2022 година Стефан Милков и Народният хор на столичния Певчески фолклорен ансамбъл „Шевица“. В 16:30 в залите на музея ще бъдат открити две изложби. Първата от тях се нарича посоки и ще представи на казанлъшката публика колекция от малко известни творби на Димитър Чорбаджийски. Втората изложба е озаглавена „Приятелите…“ и показва творби, подарени от художници, близки до Чудомир. Експозициите ще открие д-р Марин Добрев.
Връчена ще бъде и 54-ата награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник „Стършел“, която е най-старата награда за хумористичен разказ в страната. 
Програмата в откриващия ден на празниците ще завърши в залата на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ с постановката „Пестете ни времето“ на Театрална къща „Ами да“ – София, която е по творба на Димитър Чорбаджийски. 
Събитията в тазгодишното издание на „Чудомирови празници“ в Казанлък са 33 и ще продължат до 1 април. Организаторите от ЛХМ „Чудомир“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък са подготвили за публиката наситена и разнообразна програма от театрални постановки, изложби, премиери на книги, творчески ателиета, концерти, научна конференция и други, а активно участие тази година ще вземат казанлъшки автори.