На днешния празник Благовещение, в деня, в който Архангел Гавриил се явява като ангел на Богородица, за да й съобщи, че ще зачене и роди Син Божи - Спасителят на човечеството, ще бъде завършена мащабна арт инсталация върху градежа на православния храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния район "Люлин". Това съобщиха от Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски".
В присъствието на представители на Светия синод на Българската православна църква, на Софийската света митрополия, кметът на район "Люлин" Милко Младенов, членове на настоятелството на Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски", директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители и доброволци, ще бъдат отслужени тържествен водосвет и молитва. Ученици ще оцветят предварително разграфен шаблон, който при завършването си ще добие образа на гълъб - олицетворение на мира с Бога, на Спасителя, който носи мир на човечеството чрез Своята саможертва, а ято бели гълъби ще полети в небето като символ на вярата в доброто.
Събитието е част от дарителската кампания за довършване на изграждането на втория православен храм в район "Люлин", в София, на името на Св. Патриарх Евтимий Търновски, един от най-големите книжовници и отдаден духовник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание.
В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко, което е извършено е надежда, че смислени и значими неща могат да ни обединяват. До момента са осъществени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и десет камбани, а за завършването на храма са необходими около 700 000 лева и подкрепата на цялото ни общество, отбелязват от сдружението.
Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин", а проектът е дарение от архитект Атанас Вангелов.
Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски" кани медиите, жителите на района и всички съпричастни към това богоугодно дело, днес от 12:00 часа в "Люлин" 9, до 12-и Диагностично-консултативен център и до 40-о Средно училище "Луи Пастьор".
Продължава изграждането на най-големия храм в България за последните 30 години - на храма "Св. Патриарх Евтимий Търновски", който е в столичния район "Люлин", но са необходими допълнителни средства за строежа му. Това каза на 9 февруари тази година за БТА Иван Димитров, който е член на църковното настоятелство на новостроящия се храм.  
Основният камък за построяването на храма бе тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в присъствието на президента Румен Радев, на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и на представители на различни институции и организации. 
Идеята за изграждането на втори православен храм в район "Люлин" в София е на няколко години. След извършени проучвания за терен е сформиран инициативен комитет от представители на църквата, архитекти, строители, бизнесмени и граждани. Член на комитета е и кметът на район "Люлин". След всички проучвания, съгласно закона, Комисията по архитектура е одобрила внесения доклад за учредяване право на строеж на православен храм, а за негов покровител е избран Св. патриарх Евтимий Търновски. Храмът се изгражда с дарения в "Люлин 9", до 12-и Диагностично-консултативен център и до 40-о Средно училище "Луи Пастьор".   
На 11 ноември 2022 г. от Софийската митрополия съобщиха, че Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп е посетил новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в столичния район "Люлин". Тогава епископ Поликарп извърши водосвет и постави основния камък в специална ниша в най-източната част на основите на храма
На поставянето на основния камък на новостроящия се храм през ноември 2022 г. присъстваха Милко Младенов, кмет на столичния район "Люлин", Здравко Здравков, главен архитект на София, Кирил Костадинов и Атанас Димитров - ктитори и дарители на храма, както и работници от строителната фирма, изпълняваща проекта.