Ученици от 11 училища се превъплатиха в Чудомирови герои по случай седмицата, посветена от Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от павелбанското село Турия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Павел баня. 
В „Празника на Чудомировите герои“, който се състоя на обновения площад пред родната къща на Чудомир в Турия, се включиха ученици от десетте общински учебни заведения, както и деца от Основно училище (ОУ) „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Ветрен, община Мъглиж. 
Учениците от село Ветрен представиха кратка драматизация по разказа „Кръщене”, а с дефиле се представиха пък учениците от ОУ „Генерал Скобелев”. Драматизация на разказа "Неопечената баница" направиха от ОУ „Васил Левски”, Горно Сахране. От ОУ "Христо Ботев " в село Александрово се представиха с театрална сценка по разказа „Приятели” и прочит на "Предметно обучение". Учениците от ОУ "Георги Бенковски" в село Манолово разсмяха присъстващите с хумористичната сценка „Хаджи Дончо”, след което едно от децата прочете  „Наш Пондьо”. Учениците от клуб „Театър” от СУ „Христо Ботев” в Павел баня представиха сценка от разказа на Чудомир „Портрет”, а тези от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство  - по „Вечеринка”. Децата от село Търничени се включиха също със сценка по разказа „Портрет”, а тези от училището в село Габарево – по разказа „Село”. Прочит на „Зъболекаря” направиха от ОУ „Просвета” – село Тъжа, а от Осетеново се представиха с кратка биография на Чудомир, посочват от администрацията. 
Всички участници получиха от кмета на Павел баня Иса Бесоолу тематични подаръци и грамоти за успешното изпълнение на произведения по Чудомир. На всяко училище градоначалникът подари „Чете българинът, чете” – сборник с любими разкази, акварели и фейлетони от Димитър Чорбаджийски, съобщават още от общинския пресцентър.
Както БТА съобщи, програмата на Чудомирови празници 2023 в община Павел баня продължава и днес със спектакъла „Заговяване“, свързан с вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона. Това ще бъде един своеобразен преход към най-атрактивното събитие в празничната програма - фестивал „Старци в Турия“.