Плевен изцяло се обслужва от екологичен градски транспорт. Сто процента общественото обслужване в Плевен се осъществява с електротранспорт, съобщи инж. Ангел Несторов, управител на общинската фирма „Тролейбусен транспорт” за БТА.
Община Плевен изпълни големия транспортен проект "Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен", реализиран по Оперативна програма "Околна среда“ (2014 – 2020 г.), съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от държавния бюджет на България. По проекта са доставени 40 нови тролейбуса, като от миналата година в движение са още 14 електробуса с 14 зарядни станции отново по програмата „Околна среда“. По Оперативната програма „Регионално развитие“ през 2018 г. бяха доставени 14 нови тролейбуса, с което подновихме напълно тролейбусния автопарк. Вече окончателно град Плевен се обслужва от екологичен градски транспорт, посочи Несторов.
Доставихме едни от най-модерните електробуси - 12-метрови превозни средства, климатизирани, с видеонаблюдение в салона и пред самото превозно средство. При движение назад също има камера, която осигурява видимост на водача, поясни Несторов. Електробусите са с най-голямата батерия, доставяна в България – 422 киловатчаса, което осигурява работа на превозното средство на две смени. Зареждането обикновено се извършва през нощта за два-три часа. Производството на електробусите е на китайската фирма Yutong. Доставени са посредством фирма „Българска автомобилна индустрия“, информира управителят на общинската фирма. Той добави, е първите 40 тролейбуса са на марката Škoda Solaris, а 14-те тролейбуса са „Тролино 12“, като и двете машини имат сходен дизайн.
Всички превозни средства на Плевен имат автономно задвижване. Електробусите се движат на батерии, тролейбусите също са автономни, без необходимост от контактна мрежа. Това предполага голяма надеждност на транспорта, тъй като при авария на контактната мрежа, те се движат самостоятелно, обясни Несторов. 14-те последно доставени тролейбуси са снабдени с акумулаторни батерии. Контактната мрежа за тролейбусите е 54 километра еднопосочна дължина и обхваща основните плевенски квартали.
С електробус от шест месеца се обслужва и село Гривица, каза Ангел Несторов. Той изрази съжаление, че засега обаче Община Плевен няма капацитет да осигури екологичен транспорт и до останалите населени места от общината. Община Плевен и общинската фирма „Тролейбусен транспорт” имат идеята съвместно да подготвят проект за новия програмен период за осигуряването на нови превозни средства с по-малки размери- от порядъка на 8-9 метрови, за обслужване на околните села. Малките автобуси могат да се движат и в самия Плевен при необходимост и извън пиковите часове, когато пътникопотокът не е толкова голям. Ако оперативните програми позволяват, община Плевен се нуждае и от допълнителен ремонт на контактната мрежа. Подготвя се и проект за подмяна на информационните табла на спирките в града, допълни Несторов. Той съобщи още, че общината и общинската фирма имат идеи за продължаване на модернизацията на градския транспорт в града и в по-малките общини на областта, които ще се опитат да реализират в новия програмен период.