С авторски спектакъл „Пътят“ днес Театрална група ТЕМП Враца ще отбележи своята 40-годишнина. Спектакълът е дело на създателя, ръководител и режисьор на групата Георги Врабчев и драматурга на групата Татяна Каленска. Събира в себе си части от 11 други спектакъла, играни през годините, като днес участие ще вземат същите хора, изиграли съответните роли преди време, а на сцената ще излязат общо 40 човека, разказа за БТА Георги Врабчев. 
Той е убеден, че през годините групата се превърна в институция във Враца, доказала е своята значимост и необходимост. „Вероятно са малко врачаните, които да не знаят детското шоу „Ливада“, което се играе вече 31 години или да не са гледали огнените ни спектакли в последните години“, обясни той и допълни, че най-голяма помощ в годините назад групата е получавала от Община Враца и Младежкия дом в града, а понастоящем и от Военния клуб, където от няколко години е изградила своя сцена. 
„Помня първият ден, беше много страшен, започнахме в аулата на училище „Христо Ботев“, това е мястото, където се роди идеята за ТЕМП, останахме там две години“, сподели Георги Врабчев. По думите му, след като групата започва да добива популярност, визия и авторитет, ученици и от други училища изявяват желания да се включат, като тогава ТЕМП се е преместила в Младежкия дом. 
„Не съм правил равносметка колко хора са преминали през групата през годините, всяка година има около 20-ина човека нови, студенти се връщат да репетират при нас, имаме и завършили младежи, които продължават да идват, като добавим и детската група, която е с деца до 6-7 клас, които после отиват при големите, бройката става голяма“, обясни Врабчев. Той се гордее с всичките си възпитаници, а сред известните имена в България своя път от ТЕМП са започнали Красимир Радков, Неда Спасова и др. „Нашата цел никога не е била да сме школа за актьори. Идеята ни е младите хора да запълват по творчески, фантазен начин свободното си време, да изграждат у себе си усещане за естетика, за необходимост от изкуство и да станат едни по-различни човеци, както се казва в спектакъла - „По-различни от лицата на главната улица. Всички, които се връщат отново да ни видят или да участват в събитие казват, че  това е групата, която ги е научила на много неща от живота, като организираност, точност, естетика“, обясни Георги Врабчев.   
Той припомни, че по инициатива на групата са създадени и реализирани редица международни и национални фестивали и то не само във Враца. Сред тях са Международният фестивал „Време“, който има вече 20 издания; фестивал „Жреци на музите“, който се провежда ежегодно на морето, ще е с 18-о издание тази година, „Слънцето на Тодорка“ – 7-мо издание и др.
Театрална група ТЕМП преди много години инициира създаването на българската асоциация на аматьорските театри, а през 1994 година, на конгрес в Монте Карло, групата е приета за персонален член на Международната асоциация на аматьорския театър AITA/IATA.