Районната прокуратура в Смолян разпореди проверка след телевизионен репортаж от Девин, при който стана ясно, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители. От пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив заявиха, че държавното обвинение се е самосезирало по медийни публикации, а при проверката трябва да се установи дали събирането на лични карти е част от организация за купуване на гласове. Обяснението на жителите на квартала е, че са събрали тези лични карти заради подписка с искане да се изсели една от фамилиите, коментира пред БТА кметът на Девин Здравко Иванов.
Случаят със стотиците лични карти стана известен след скандала, предизвикан при сбиване на две фамилии в кв. Забрал в Девин. Обяснявайки причините за спречкването между родовете в началото на седмицата, един от жителите на махалата показа в телевизионен ефир днес събраните близо 180 лични карти. На един адрес на ул. „Освобождение“ в кв. Забрал са регистрирани 226 души, настанени  в две социални жилища, обясни кметът Здравко Иванов.  Само 7 от тях са вписани през последните 4 г., останалите са регистрирани по-рано.  Според кмета напрежението между двата рода е ескалирало тази седмица, след като от няколко месеца представителите на фамилиите се спречквали със съобщения в социалните мрежи. 
От прокуратурата е указано на служителите на МВР да установят кое е лицето, събрало личните карти и да изяснят дали се е осъществило организиране на купуване на гласове, според информация от пресцентъра на АП – Пловдив. Срокът за приключване на проверката е 48 часа.