Първи предварителен изпит във формат на държавния зрелостен изпит на УНСС се състоя в Гоце Делчев
В Неврокопската професионална гимназия (НПГ) "Димитър Талев" в град Гоце Делчев, на 23 март, се проведе първият предварителен изпит във формат на държавния зрелостен изпит (матура) по български език и литература за прием в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).  Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Организирането и осъществяването на този първи по рода си кандидатстудентски изпит извън УНСС е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Мария Георгиева, директор на НПГ "Димитър Талев". Гимназията е член на Асоциацията на икономическите училища в България - организация с над десетгодишна история.
Общо 65 зрелостници от град Гоце Делчев и региона се явиха в сградата на НПГ "Димитър Талев" и заеха своите места след предварителна регистрация в онлайн платформата на УНСС или директно в гимназията. Изпитът се проведе при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература, като кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха четири вида задачи - с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и за създаване на текст.
Тази нова форма на кандидатстудентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на зрелостниците от Гоце Делчев и региона, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.
В началото на изпита имаше инструктаж на квесторите, които направиха инструктаж и на учениците, заели своите места в учебните зали. В зала 301 бе изтеглен изпитният вариант - номер 1, от ученичка от НПГ "Димитър Талев". Изпитът премина при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент.
Кандидат-студентите очакват изпитните резултати, за да изберат желана от тях специалност в УНСС. Резултатите от изпита ще бъдат обявени след десет работни дни в онлайн-платформата за кандидатстване в УНСС и в НПГ "Димитър Талев", в град Гоце Делчев.
Следващите дати за явяване в УНСС на предварителни изпити във формат държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература са на: 8 април; 23 април; 30 април 2023 г.