Демонстрация и практически занимания с грънчарско колело се провеждат днес в Художествена галерия "Илия Бешков" в Плевен. Те са организирани като съпътстващо събитие в рамките на изложбата "Съвременна керамика", която бе открита снощи в галерията. 
Нашата цел е да покажем на децата как се работи на грънчарско колело, как от глина могат да се получат красиви съдове, въобще малките ни посетители да научат повече за грънчарството като занаят, каза за БТА Николай Неделчев, куратор на изложбата, който е и един от съорганизаторите на заниманията. Заедно с него е и Вяра Савова, плевенски творец и ръководител на Школата по керамика и грънчарство към Центъра за работа с деца. 
Родителите, докато изчакват децата си по време на заниманията, могат да разгледат както новата изложба, така и постоянната експозиция на най-голямата плевенска галерия. "Така ще се получи един своеобразен хепънинг, в който всеки участник ще е опитал и видял нещо ново и различно", подчерта Неделчев.
Демонстрация с грънчарско колело е обявена и за 25 март, събота, от 10:00 часа като организаторите обещават заниманията да продължат, докато има интерес.
БТА припомня, че в изложбата "Съвременна керамика" участват седемнадесет автори от страната. В експозицията са показани творби на Яна Юнакова, Женя Адамова, Димитър Николаев, Силвия Чанева, Светлозар Петков, Николай Гърков, Миряна Михайлова, Мила Воденичарова, Коста Данев, Георги Георгиев – Джинджи, Георги Миленов, Красен Троански, Димитър Петров, Елена Чанева, Цветан Донковски, Ралица Йовкова и Емилия Крумова.
Изложбата може да бъде разгледана до 22 април.