Чрез изграждането на STEM центровете в българските училища ще се промени обучението на учениците по природни науки и начинът на преподаването им, и се надявам в близко бъдеще да се увеличи и интересът към инженерните специалности в университетите. Това ще доведе до икономически възход на страната ни, каза пред журналисти Асен Александров - директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна", при откриването там на Втората национална конференция "Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки".
С изграждането на STEM центровете българските училища ще могат да станат съвременни, каквито са всички европейски училища, подчерта Александров.
Той обясни, че на конференцията ще се представят добри училищни практики, чрез които учениците ще могат "да се запалят" по природните науки, по математиката и информатиката. Това е целта на такива срещи и национални конференции, подчерта Александров.
С такива събития, като тази национална конференция, в която участват около 180-200 учители и директори, и ще бъдат представени над 40 училищни практики, се надяваме да се даде тласък в преподаването по природни науки и да бъдем по-интерактивни, по-интересни и да сме в крак с най-новите тенденции в преподаването на природните науки, каза Асен Александров.
Той изрази увереност, че тези 500 милиона лева, които ще се инвестират в изграждането на STEM кабинети в българските училища, ще бъдат използвани ефективно и ще променят образователната среда у нас. На тази конференция сме се събрали, за да си предадем добри практики, за да може тези средства, които се очакват за изграждането на STEM центровете в училищата, да се използват по най-ефективен начин, отбеляза Александров.
Има големи предизвикателства, но съм убеден, че на следващата национална училищна конференция догодина ще има поне десет училищни практики за използването на изкуствения интелект в преподаването на природните науки, изрази увереност директорът на 51-во Средно училище.
Александров съобщи, че всички добри училищни практики, които ще бъдат представени на конференцията, ще бъдат издадени в книжки, както и ще бъдат публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката.