Информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ се проведе във Враца. Целта е повишаване информираността за рисковете за здравето, които крие лошото качество на въздуха. Зад мисията се обединяват обществени организации, институции и представители на бизнеса. За лошия въздух се говори от години, но на заден план остава качеството му в затворени помещения, посочиха организаторите. 
Идеята е да се създаде обществена платформа с общодостъпна информация, за да могат всички заедно да вземат адекватни мерки, тъй като с подобряване на средата се подобрява не само здравословното състояние на учениците и учителите, но и техните постижения.
Кампанията започва през ноември 2022г., когато българската компания qnectd е инсталирала безплатно 130 сензори в три русенски училища и една детска градина. През февруари такива устройства са инсталирани и в 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София. Това са и първите образователни институции, които са включени в социалната инициатива. Враца е третият град, в който тя продължава.
По време на днешната презентация резултати от измервания в реално време представи Христо Атанасов, инициатор на кампанията и изпълнителен директор на qnectd. Той посочи, че монтираните датчици позволяват контрол на нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в помещенията. При проблем те подават и звуков сигнал, а решението е лесно – проветряване на помещението. Атанасов обясни, че при лоши показатели ефективността на възприятията намалява с 10% и това става трайно. Като се добавят и здравословните проблеми, които възникват, става ясна сериозността на проблема с лошия въздух в затворените помещения. Прилагането на мерки за енергийната ефективност е довела до намаляване на сметките за ток, но и до влошаване на показателите на въздуха, тъй като е нарушена естествената проветряемост на сградата, обясни Атанасов. Това е и ролята на сензорите – да напомнят помещенията да се проветряват. 
„Целта на днешната среща е да информираме, а дали ще има реакция зависи от вас“, каза Атанасов.
„Здравето на децата е на първо място за нас“, посочи в началото на срещата кметът на Враца Калин Каменов. В залата присъстваха и заместник - кметът Петя Долапчиева, директори и представители на учебни заведения от общината.