През последните години се увеличава интересът на учениците във Варна към професионалните гимназии, каза днес за БТА Дияна Янева, директор на общинския център за кариерно ориентиране в крайморския град. Тя припомни, че на пазара на труда има сериозен недостиг на квалифицирани кадри, което помага младите хора да намират бързо реализация. По думите й в региона се търсят работници в почти всички сфери на икономиката и особено в IT-сектора, туризма, тежката и хранително-вкусовата промишленост.
Община Варна и Регионалното управление на образованието работят активно за увеличение на професионалните паралелки, като специалностите са съобразени с нуждите на пазара на труда, допълни Янева. Тя уточни, че дуалното обучение става все по-популярно сред децата и родителите им затова акцент е и разширяването на този тип подготовка.
Във Варна днес Дияна Янева и началникът на общинската дирекция образование Лилия Христова откриха кандидатстудентска борса. На нея се представиха всички учебни заведения в града – Икономическият, Медицинският, Свободният и Техническият университет, Висшето военноморско училище и Висшето училище по мениджмънт. Традиционната среща между университетите и завършващите гимназисти бе подновена след 2-годишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19.
Янева уточни, че голям процент от абитуриентите, които годишно са около 2000, остават да учат в България. Мнозина предпочитат университетите в крайморския град заради нивото на подготовка, което предлагат, и атрактивните специалности, които дават възможност за реализация и добро заплащане на младите хора.
Янева коментира още, че все повече деца и родителите им търсят информация за възможностите за кариерно развитие в центъра. За миналата година през него са преминали около 5 хиляди младежи в групи и още около 1300, които са предпочели индивидуални консултации.