Център за видеонаблюдение ще бъде изграден на територията на Районното управление (РУ) в Казанлък. Това съобщава директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, цитиран от пресцентъра на дирекцията.
Решението за това е взето на вчерашната работна среща между представители на МВР и представители на местните администрации в региона на Казанлък, повод за която е масовото сбиване от 20 март, при което един загина, а за живота на петима човека има опасност. Христов посочва, че предметът на срещата е бил да се обсъдят възможности за взаимодействие между институциите с цел бърза съвместна реакция при възникване на инциденти.
В разговорите участваха началникът на РУ - Казанлък главен инспектор Петко Стойнов, старши инспектор Венелин Венелинов, началник на Участъка в Павел баня, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, кметът на община Гурково Мариан Цонев, кметът на община Николаево Николай Кънев, заместник-кметовете на община Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, Георги Апостолов, служител по сигурността в община Павел баня, д-р Апостол Терзиев, ръководител на Спешния център в Казанлък и директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък д-р Кети Маналова - Владкова.
Като част от мерките за подобряване на обществения ред беше обсъдено да бъде извършено обследване на възлови места в общините Казанлък, Павел баня, Гурково, Николаево и Мъглиж с цел подобряване на средата за сигурност, посочват още от дирекцията.  
Срещата беше инициирана след апел от страна на Галина Стоянова за вземане на конкретни мерки с цел предотвратяване на подобни конфликти. Тя призова за своевременна реакция и декларира готовността на Общината да съдейства спрямо правомощията и възможностите си.
Във връзка с масовото сбиване в Казанлък на 20 март тази година, старши комисар Христов информира, че конфликтът между двата рода е назрял още през 2022 година. В периода от октомври 2022 до февруари 2023 г. са били образувани четири досъдебни производства и две  проверки, свързани с инциденти между двете фамилии. Изготвени са били протоколи за предупреждение и писмени разпореждания. Всекидневно е бил осъществяван обход на махалите в селата. Имало е две срещи с участието на полицейски служители, представители на двата рода, кмета на община Павел баня и кметовете на селата. Осъществена е била проверка по Закона за гражданската регистрация, за резултатите от която е била уведомена общинската администрация в Павел баня. След единия от инцидентите, в рамките на две седмици е имало засилено полицейско присъствие в двете села, съвместно със служители на жандармерията. След инцидента на 20 март отново беше засилено полицейското присъствие на територията на двете села, което продължава и към момента.