България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми към асоциирано членство в нея. Това посочи заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов по време на международния семинар „Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ днес в София.
България има традиции в областта на космическите изследвания и технологии, но последните години изгуби инерцията и трябва да бъде наваксано изоставането, обясни Савов. Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и Европейската космическа агенция, което беше подписано миналата година, е един инструмент за развитие на космическия сектор, допълни заместник-министърът. 
На 3 и 4 април се организират информационни дни за деветата тръжна процедура на ЕКА в България. Целта е да бъдат представени възможностите за участие на български фирми и научни организации в агенцията, обясни Савов. Тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на проекти от 24 април до 16 май т.г., добави заместник-министърът. 
За Министерството на иновациите и растежа космическият сектор е изключително важен, защото е двигател на технологии, иновации и технологически пробиви, посочи Савов и добави, че благодарение на различни европейски програми, позициите на ЕС като глобална космическа сила се затвърждават все повече.
Центърът за аерокосмически наблюдения към МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция, каза по-рано днес по време на форума министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според директора на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към Българската академия на науките (БАН) Камен Илиев Космосът отново трябва да бъде сред приоритетите на българската държава.
Организатори на събитието са ЦИНСО към БАН, с подкрепата на Министерството на отбраната и в сътрудничество с асоциацията Eurisy. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната, с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности. Форумът е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.