Космосът отново трябва да бъде сред приоритетите на българската държава. Това каза директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към Българската академия на науките (БАН) Камен Илиев по време на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“.
Илиев цитира изследване на ЕС за подкрепата за космическите дейности в Европа, според което българите са на трето място по подкрепа на твърдението, че трябва да бъдат осъществявани космически изследвания и такива проучвания са значими за страната. България е на първо място в подкрепа на това да бъде отделяно финансиране за изследване на Космоса, добави Илиев.
Според него тези факти трябва да ни накарат да си зададем въпроса защо не се отделят пари за изследване на Космоса. По българските земи, 2000 години преди нас, са живели хора, които са се вглеждали в небето и са опитвали да намерят отговор на въпросите - кои сме ние, откъде идваме и къде ще отидем, коментира Илиев и добави, че Космосът е мистична среда, която много вълнува българите.
Организатори на събитието са ЦИНСО към БАН, с подкрепата на Министерството на отбраната и в сътрудничество с асоциацията Eurisy. Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната, с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности. Форумът е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.