През 2022 година няма пострадали хора от бедствия и аварии в община Сливен. Това сочи годишният доклад на Съвета за намаляване на риска от бедствия. Пораженията по инфраструктурата са ликвидирани своевременно. Няма последици за околната среда.
Планът за защита при бедствия е задействан 34 пъти заради интензивни валежи, ураганни ветрове, активиране на свлачища, силно нарушена проводимост на реки и дерета и др., в това число три пъти е обявяван режим на бедствено положение.
За намаляване и ликвидиране на риска от бедствия и за превантивни дейности са разходвани 2 195 000 лева. Обработени са над 4 000 сигнали, получени на денонощния телефон на общината. Водните обекти са в добро състояние и не създават потенциален риск за населението, инфраструктурата и околната среда, се посочва още в анализа.
През м.г. в община Сливен са възникнали 546 пожара. Пожарникарите са оказали техническа помощ при 314 случая. Всички членове на двете доброволни формирования – „Грамадите" и „Железни врата", са преминали задължително поддържащо обучение, осигурени са им защитни облекла, приети и обучени са нови доброволци. Пред м.г. 140 доброволци, без участието на пожарната служба, са овладели 237 пожара в сухи треви, храсти и нерегламентирани сметища.
Сливен е сред първите общини в страната, в които бяха сформирани доброволчески формирования. Двете формирования, действащи на територията на общината, са „Железни врата" в района на селата Стара река - Бяла и „Грамадите" в района на Трапоклово - Глушник.  Съставът на двете формирования, от по 10 души, бе окомплектован през 2016 г. „Железни врата" разполага и със собствен противопожарен автомобил, дарен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".