От пациентите, засегнати от меланом, 40 процента се диагностицират в трети стадий. Това каза пред журналисти д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Всяко образувание по кожата, което се премахва, трябва да се изследва, напомни лекарят и апелира хората да не премахват бенките си в нелицензирани „медицински“ центрове, тъй като в тях образуванията не се изследват.
Меланомът е многолик тумор, ранната диагностика е от изключително значение. По думите ѝ и децата редовно трябва да се водят на дерматолог. Тази година в Пловдив предстои кампания за информиране на децата за необходимостта от ползването на слънцезащитни кремове, добави тя. 
Средната възраст за поява на меланом е над 50-55-годишна възраст, като най-често се среща около 70-годишна възраст, но лекарите наблюдават, че болестта вече се среща дори и в детска или в юношеска възраст, каза д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център – Пловдив. По думите ѝ данните от последните години показват, че с 3-5 на сто ежегодно се увеличава заболеваемостта от меланом. Възприема се, че меланомът е заболяване на 21 -ви век, тъй като има промяна в стила на живот и в поведението на хората – модни тенденции в облеклото, които не покриват напълно крайниците, внезапно излагане на тялото на слънце, дълго време спортуване на открито, особено ползването на солариуми и УВ – лампи, посочи още лекарят. 
Други рискови фактори за поява на меланом са светла кожа или кожа с лунички, руса или рижава коса, зелени или сини очи, слънчеви изгаряния в ранна възраст, наличие на 50 - 100 бенки по тялото, близък роднина, засегнат от меланом, допълни лекарят. Бенките трябва да се оглеждат редовно за промяна в цвета и размера им, както и за промяна в релефа им. Ако им промяна в размера, в повърхността, в цвета на бенката, сърбеж, зачервяване или възпаление, трябва да се посети дерматолог, напомни д-р Шаламанова. 
В България годишно около 630 души заболяват от меланом, а 170 умират, посочи д-р Шаламанова. Най-висока заболеваемост от меланом има в Австралия и в Америка. По думите ѝ 80 на сто от пациентите никога не са чували за меланом и научават за заболяването, когато се диагностицират. Липсва здравна информираност и здравна култура сред пациентите и затова диагностиката закъснява, каза още тя. 
Прицелните и имунотерапиите дават много добра прогноза за дългосрочна преживяемост на пациентите, страдащи от меланом. България разполага с необходимите терапии и медикаменти, допълни д-р Шаламанова.