Само за седмица повече от 1100 неактивни лица се включиха в 64 събития на Агенция по заетостта (АЗ), обединени под слогана „ДА РАБОТИШ (Е) ЯКО!”. Инициативата е в рамките на национална информационна кампания за популяризиране възможностите на проект „Започвам работа”, Компонент 1 „Активиране”, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. Това съобщават от пресцентъра на АЗ.
Събитията са посетени от ученици, младежи, представители на ромския етнос, хора в предпенсионна възраст и т.н., които не работят.
Срещите бяха организирани в неформална среда – извън бюрата по труда, в паркове, махали, зали в различни кметства, отбелязват от АЗ. От агенцията посочват, че служителите на бюрата по труда са подходили индивидуално към въпросите на участниците в срещите.  Участници са се интересували как да се подготвят за срещата с работодателите, как да се представят по най-подходящ начин, за да увеличат своите шансове за наемане на работа, посочват от АЗ.
На прага на стартиращите пролетно-летни сезонни дейности в туризма, строителството, селското стопанство и т.н., желаещите бяха информирани как да се включат в краткосрочна или сезонна работа. Предоставена бе и информация за подходящи свободни работни места и за предлаганите от Агенцията услуги за насърчаване на мобилността при търсене и започване на работа и много други.
От АЗ информират, че до края на месеца предстои провеждането на още 75 събития в цялата страна.
В началото на месеца бе публикуван за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет, според който Агенцията по заетостта ще предоставя ваучери за придобиване на обучение за първа, втора и трета степен за професионална квалификация, или за квалификация за част от професия, за обучение по ключови, в т.ч. цифрови компетентности на безработни, неактивни и заети лица.