Всеки трети случай на псориазис започва преди навършване на 16-годишна възраст. Това каза пред журналисти дерматологът д-р Деница Желева.
По думите ѝ колкото по-рано започне проявата на заболяването, толкова по-тежко ще протече занапред. Честотата на фамилна обремененост за псориазис сред децата е 23-71 на сто. Случаите на псориазис сред деца са четири на сто от всички дерматози в детска възраст, посочи дерматологът. Най-често причината за поява на болестта са стрептококови инфекции на горните дихателни пътища, към които е и скарлатината, каза още тя. Друга причина за поява на псориазиса е емоционалният стрес. Обривът обикновено обхваща лактите, колената и скалпа, посочи доц. Желева.
Лечението в България започва с най-щадящите продукти и се прилага определена диета. При необходимост в лечението се прилагат локални кортикостероиди, биологична терапия или фототерапия. По думите ѝ в голяма част от случаите кожата на детето се повлиява много добре от лятното слънце.
Клиничната картина на заболяването може да бъде различна, като типичната форма засяга и ноктите. Най-малкият пациент, диагностициран през последните две години от доц. Желева, е на двегодишна възраст.
Тримесечно бебе е било диагностицирано наскоро от доц. Гриша Матеев, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. По думите му на толкова малко дете трудно може да се предпише лечение, но и за този пациент са намерили решение за повлияване на състоянието. Заболяването може да бъде объркано с друго заболяване по време на диагностиката, а хистолозите са основно в София и Пловдив, посочи доц. Матеев. НЗОК е доста рестриктивна, когато се налага прилагане на биологична терапия за болните от псориазис, добави доц. Матеев. 
За влошено качеството на живот съобщават 80 на сто от пациентите, засегнати от псориазис, каза доц. Иван Богданов, дерматолог в отделението „Дерматология и венерология“ към болница „Токуда“. Една трета от пациентите с псориазис имат някакво състояние на тревожност, допълни той. Има доказана връзка между затлъстяването и псориазиса, както и между артрита и псориазиса по ноктите, посочи лекарят.
Трудно се повлиява от лечение псориазисът на дланите и стъпалата, посочи още доц. Богданов. Болестта не е заразна, но здравите хора реагират така, че болният се чувства изключително травмиращо, добави той. От 24 до 50 на сто от пациентите с псориазис имат различна форма на депресия, а 90 на сто изпитват срам и неудобство от вида си, каза още той. По думите му половината от пациентите, засегнати от болестта, страдат от липса на самочувствие. Сред 25 - 50 на сто от децата, засегнати от псориазис, има риск от развитие на психично заболяване. Депресията, която е един от сериозните проблеми на съвременното общество, е едно от най-честите заболявания, придружаващи псориазиса, добави лекарят. По думите му една десета от пациентите, страдащи от псориазис, имат суицидни мисли. Процентът на зависимости – наркотични или алкохолни, сред болните е над 20 на сто, посочи доц. Богданов.
Има лечение на псориазис, но няма излекуване на болестта, посочиха дерматолозите. По думите им България разполага с всички необходими медикаменти и терапии за повлияване на болестта.