Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев се срещна с Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното кралство, който е на посещение в България, съобщиха от МВР.
Министър Демерджиев покани британския си колега да се присъедини към новосъздаващата се в България съвместна работна група с Европол, която ще осигури необходимото ниво на координация в противодействието на трафика на мигранти. Министър Дохърти прие поканата, посочват от вътрешното ведомство. Работната група е създадена по идея на българския вътрешен министър.
Демерджиев представи на Дохърти и актуална информация за миграционната ситуация, както и за засиленото сътрудничеството с Европейската комисия и държавите членки за ефективно управление на външната граница.
От МВР посочват, че двамата министри дават висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, което продължава да се развива в добра посока след Брекзит и остава със стратегическо значение. Според тях България и Великобритания са изправени пред сходни предизвикателства, които налагат засилен обмен на информация и координация с оглед по-ефективно противодействие на нелегалната миграция и контрабандата на мигранти.
От посолството на Великобритания в София съобщават, че посещението на министър Дохърти е демонстрация на солидарност с България в нейните усилия да подкрепи Украйна, както и в съвместната ѝ работа с международни партньори в търсене на отговорност от Русия, отбелязват от посолството. Планирано е той да се срещне още с външния министър Николай Милков и министъра на отбраната Димитър Стоянов.